Thursday, April 23, 2015

တ႐ုတ္ႏွင့္ တရား၀င္ဆန္တင္ပုိ႔မႈ စတင္ရန္ရွိရာ ယခုႏွစ္တြင္ ျပည္ပသုိ႔ ဆန္တန္ခ်ိန္ ႏွစ္သန္းအထိ တင္ပုိ႔ရန္ ေမွ်ာ္မွန္းထား

24-4-2015

ယခုႏွစ္ တ႐ုတ္ႏွင့္ တရား၀င္ဆန္တင္ပုိ႔မႈ စတင္ရန္ရွိရာ ျပည္ပသုိ႔ ဆန္တန္ခ်ိန္ ႏွစ္သန္းအထိ တင္ပုိ႔ရန္ ေမွ်ာ္မွန္းထားေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါးအသင္းခ်ဳပ္ တြဲဖက္အေထြေထြ အတြင္းေရးမွဴး ေဒါက္တာစုိးထြန္းက ေျပာၾကားသည္။

“ကြၽန္ေတာ့္အျမင္အရ အခုႏွစ္ အနည္းဆုံး တန္ႏွစ္သန္းေလာက္ တင္ပုိ႔ႏုိင္မယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ တ႐ုတ္ COFCO နဲ႔ လက္မွတ္ထုိးထားတယ္။ လက္မွတ္မထုိးခင္ တ႐ုတ္ဘက္က ဖမ္းတယ္ဆီးတယ္ ဆုိတာေတာင္ တ႐ုတ္ကုိသြားတာ ေတာ္ေတာ္မ်ားတယ္။ မႏွစ္ကဆုိ တက္လာတယ္။ မႏွစ္က တ႐ုတ္ဘက္ကေတာ့ ဆန္တန္ခ်ိန္ ၁ ဒသမ ၃ သန္းေလာက္အထိ တင္ပုိ႔ခဲ့တဲ့အတြက္ တင္ပုိ႔မႈစုစုေပါင္းရဲ႕ ၇၅ ရာခုိင္ႏႈန္းေလာက္ ရွိတယ္။ ဒါေတာင္ဖမ္းလုိ႔ မဖမ္းရင္ ဒီထက္ပုိႏုိင္တယ္” ဟု ေဒါက္တာစုိးထြန္းက ေျပာၾကားသည္။

၂၀၁၄-၂၀၁၅ ဘ႑ာႏွစ္အတြင္း ျပည္ပသို႔ ဆန္တင္ပို႔မႈအေနျဖင့္ တန္ခ်ိန္ ၁ ဒသမ ၈ သန္းေက်ာ္ တင္ပို႔ခဲ့ရာ ႏွစ္ ၅၀ အတြင္း စံခ်ိန္တင္တင္ပို႔ႏုိင္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္မွ သိရသည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံမွ ျပည္ပသို႔ဆန္တင္ပို႔မႈ အေနျဖင့္ ၂၀၁၂-၂၀၁၃ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ဆန္တန္ခ်ိန္ ၁ ဒသမ ၄ သန္း၊ ၂၀၁၃-၂၀၁၄ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ၁ ဒသမ၂ သန္းတင္ပို႔ကာ ၂၀၁၄-၂၀၁၅ ဘ႑ာႏွစ္တြင္မူ ၁ ဒသမ ၈ သန္း တင္ပို႔ႏုိင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။

တ႐ုတ္ႏုိင္ငံသုိ႔ ဆန္တင္ပုိ႔မႈအေနျဖင့္ ၂၀၁၂-၂၀၁၃ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ဆန္တန္ခ်ိန္ ခုနစ္သိန္းေက်ာ္၊၂၀၁၃-၂၀၁၄ ဘ႑ာ ႏွစ္တြင္ ကုိးသိန္း၀န္းက်င္၊ ၂၀၁၄-၂၀၁၅ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ၁ ဒသမ ၃ သန္းေက်ာ္ တင္ပုိ႔ႏုိင္ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

ဆန္တင္ပုိ႔မႈေစ်းကြက္ အေနျဖင့္ ၿပီးခဲ့သည့္ႏွစ္အတြင္း အေမရိကန္ အပါအ၀င္ ႏုိင္ငံေပါင္း ၆၄ ႏုိင္ငံအထိ တင္ပုိ႔ႏုိင္ခဲ့ၿပီး ေစ်းကြက္က်ယ္ ျပန္႔လာေၾကာင္းလည္း သိရၿပီး အာဖရိကသုိ႔ ဆန္တင္ပုိ႔မႈ ေလ်ာ့က်ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

“ပုိတဲ့ႏုိင္ငံကအားလုံးေပါင္း ၆၄ ႏုိင္ငံ ရွိပါတယ္။ US ပါ ပုိ႔ႏုိင္ခဲ့တာရွိတယ္။ US ကေတာ့ ေပၚဆန္းပုိ႔တာ။ ၁၇ တန္ေလာက္ ရွိတယ္။ အာဖရိကကေတာ့ က်သြားတယ္။ ဥေရာပေစ်းကြက္ကေတာ့ တက္လာတယ္။ ဥေရာပတက္လာတာက ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ကုိ GSP ေပးထားတဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ အခုလက္ရွိ ဧည့္မထ ၂၅ မွတ္က ေစ်းက FOB က ေဒၚလာ ၃၂၀ ေလာက္ပဲရတယ္။ ပုိ႔ေဆာင္စရိတ္က ေစ်းႀကီးတဲ့အတြက္ သုံးသိန္းခြဲပတ္၀န္းက်င္ ေလာက္ပဲရတယ္” ဟု ေဒါက္တာစုိးထြန္းက ေျပာၾကားသည္။

EMG

No comments:

Post a Comment