ျဖဴသင္းခုိင္
ရန္ကုန္ ဇြန္ ၁၄
တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ၏ ေမြးျမဴေရးအစာ ကုန္ၾကမ္းမ်ားကုိ ဝယ္လုိအားျမင့္တက္မႈ ေပၚမူတည္၍ျပည္တြင္းငါးကန္ပုိင္ရွင္မ်ား၊ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားႏွင့္ အစာကုန္ ေခ်ာထုတ္လုပ္သူမ်ားတြင္ ထိခုိက္မႈရွိႏုိင္ ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္ ၏သားငါးက႑အစည္းအေဝးတြင္ ျမန္မာ ႏုိင္ငံ ေမြးျမဴေရးအစာကုန္ၾကမ္း ထုတ္လုပ္ ေရာင္းဝယ္သူမ်ားအသင္းဥကၠ႒ေဒါက္တာ သက္မွဴးကေျပာသည္။
''အစာကုန္ၾကမ္းကေတာ့ တ႐ုတ္ပဲ၊ တ႐ုတ္ဝယ္လက္သိပ္ျမင့္တဲ့အခ်ိန္မွာ ဝယ္ လုိအားက မ်ားရင္ ေစ်းႏႈန္းေတြတက္လာ မယ္။ ျပည္တြင္းမွာ အစာကုန္ၾကမ္းကုိ တကယ္သံုးတဲ့သူေတြ၊ အစာကုန္ေခ်ာ ထုတ္တဲ့သူေတြ၊ ငါးကန္ပုိင္ရွင္ေတြ၊ ငါး ေမြးသူေတြဆီမွာသြားထိခုိက္တယ္''ဟု ၄င္းကေျပာသည္။
တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ၏ ဝယ္လုိအားျမင့္တက္ မႈေပၚမူတည္၍ ျပည္တြင္းေမြးျမဴေရး အစာကုန္ၾကမ္းေစ်းႏႈန္းမ်ားမွာ အတက္ အက်ေျပာင္းလဲမႈျဖစ္ေပၚေနၿပီး ေမြးျမဴေရး အစာကုန္ၾကမ္းမ်ားကုိ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံမွ တရားမဝင္ဝယ္ယူမႈေၾကာင့္ ျပည္တြင္းမွ ရရွိသင့္ေသာ အခြန္ေငြမ်ားမွာလည္း ဆံုး႐ႈံး လ်က္ရွိေၾကာင္း ျမန္မာငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ ခ်ဳပ္မွတာဝန္ရွိသူတစ္ဦးကေျပာသည္။
''ဘုရင့္ေနာင္ေစ်းကြက္ကုိ ရခုိင္၊ တနသၤာရီကငါးေျခာက္ကမႏွစ္ကေလာက္ မဝင္ေတာ့ဘူး။ ဝင္တဲ့ငါးေျခာက္ေတြကုိ လဲ မူဆယ္ကုိပုိ႔တယ္။မူဆယ္ေစ်းကြက္က အရင္က ငါးဝုိင္း၊ ငါး႐ံုးညိဳေလာက္ပဲယူ တယ္။ အခုမဟုတ္ေတာ့ဘူး။ ငါးစံုေတြ ေရာ ငါးၿမီးတန္သြယ္ေတြေရာ ငါးမွန္သမွ် အေျခာက္ဆုိ အကုန္ဝယ္သြားတယ္''ဟု ေဒါက္တာသက္မွဴးကေျပာသည္။
ေရထြက္ပစၥည္းအစာကုန္ၾကမ္းျဖစ္ ေသာ ငါးေပါင္းမႈန္႔မွာ ယခင္ႏွစ္တြင္ တစ္ တန္လွ်င္ က်ပ္ ၁ဝ သိန္းေစ်းႏႈန္းရွိေသာ္ လည္း ယခုႏွစ္တြင္ တစ္တန္လွ်င္ က်ပ္ ၁၅ သိန္းမွ ၁၆ သိန္းၾကား ေစ်းႏႈန္းရွိ ေၾကာင္း၊ ယခုႏွစ္တြင္ ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္ လာသည့္အျပင္ ဝယ္ယူရန္ ကုန္ပစၥည္းမွာ လည္း ရွားပါး၍ ပစၥည္းဝယ္ယူရန္ခက္ခဲ မႈရွိေၾကာင္း၊ ငါးေပါင္းမႈန္႔ရွားပါး၍ ငါး ေျခာက္မ်ားျဖစ္သည့္ ငါး႐ံုးညိဳ၊ ငါးဝုိင္း မ်ားသံုးစြဲရန္လည္း ငါး႐ံုးညိဳႏွင့္ ငါးဝုိင္း မ်ားမွာ ယခင္ႏွစ္ထက္ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၅ဝဝမွ၈ဝဝ ၾကား ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္ မႈရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ငါးေျခာက္မွာ ၾကက္စာႏွင့္ငါးစာ လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ မရွိမျဖစ္သံုးစြဲရေသာ ကုန္ၾကမ္းမ်ားျဖစ္၍ ယခုကဲ့သုိ႔ တ႐ုတ္ ႏုိင္ငံမွ တရားမဝင္ဝယ္ယူမႈကုိ သက္ဆုိင္ ရာ ဝန္ႀကီးဌာနမ်ားသုိ႔တုိင္ၾကား၍အခ်ိန္မီ တားဆီးရန္လုိအပ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္မွ အေထြေထြအတြင္း ေရးမွဴးဦးဝင္းႀကိဳင္ကေျပာသည္။
union
No comments:
Post a Comment